Uitzendconcern Randstad blijft last houden van de moeilijkere economische omstandigheden wereldwijd. Vooral in Noord-Amerika, goed voor ongeveer een zesde van de wereldwijde omzet, verdiende de Nederlandse uitzender het afgelopen kwartaal fors minder. In Nederland en de landen om ons heen wist Randstad het verval ten opzichte van het afgelopen jaar enigszins beperkt te houden.

Van juli tot en met september boekte Randstad met 6,3 miljard euro een 7 procent lagere omzet dan vorig jaar. 2022 stond echter in het teken van het herstel van de coronacrisis en personeelstekorten, waardoor de uitzender toen veel bedrijven aan personeel kon helpen. Dit jaar hebben ondernemingen door hogere loonkosten en de gestegen rente minder te besteden.

Beleggers reageerden lauw op de cijfers: het aandeel Randstad noteerde dinsdagochtend aanvankelijk licht hoger, maar zakte daarna licht in de min.

Randstad ziet ook in slotkwartaal van 2024 druk op vraag naar uitzendkrachten

In Nederland kwam er 8 procent minder geld binnen, in Noord-Amerika 16 procent minder. Mede daardoor kwam de bedrijfswinst 20 procent lager uit, op 257 miljoen euro. Topman Sander van ’t Noordende is hoe dan ook blij met de veerkrachtige prestaties van Randstad “ondanks de aanhoudende wereldwijde macro-economische uitdagingen”. Hij is vooral tevreden met de winst, die hoger was dan verwacht. “Dat zijn cijfers waar het uiteindelijk om gaat.”

De omzet in Noord-Amerika is relatief ver teruggevallen doordat werkgevers daar sneller van mensen af kunnen en minder inhuren als het economisch minder gaat. "Het is niet zo dat we daar minder klanten hebben gekregen, maar zij doen wel minder zaken met ons", licht Van 't Noordende toe. Het is niet per se zo dat de Verenigde Staten en Canada een voorbode zijn voor wat er in Nederland gaat gebeuren. "Dat is ook historisch gezien niet te voorspellen."

Een einde aan de omzetdalingen is nog niet in zicht. Ook deze maand, bij het begin van het laatste kwartaal, is het beeld nog hetzelfde. Financieel directeur Jorge Vazquez zegt wel te hopen op groei, maar heeft daar nog geen concrete aanleiding voor. "Maar we staan er goed voor om te groeien zodra de situatie dat toelaat. We zijn financieel sterk." Net als altijd houdt Randstad zijn ogen open voor mogelijke overnames.

De in juli aangekondigde overname van het Spaanse Grupo CTC kan het concern wel helpen in de weg omhoog. "In het zuiden van Europa zijn we al iets verder in ons herstel, dus de overname komt op een goed moment", zegt Vazquez. De bijna afgeronde koop van Grupo CTC heeft een waarde van ruim 80 miljoen euro.

LEES OOK: Lage werkloosheid is flinke meevaller nu economie te maken heeft met stagflatie, volgens DNB-president Knot